Bankacılık ve Sigortacılık Programı

Yayın Tarihi | 20 November 2024, Wednesday

Program Hakkında

Finans sektörünün küresel ekonomideki payının arttığı son dönemlerde; sektörün nitelikli, teknolojik bilgi ve deneyime sahip ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik açılan programımız 2008-2009 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır.

Bu program, bankacılık ve sigortacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli personel yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Programın misyonu, üretken ve analitik düşünme yeteneğine sahip kişilere eğitim vermek ve aynı zamanda değişime ayak uydurabilen ve teorik temel ve pratik bilgi ile donatılmış küresel ve rekabetçi pazarlarda çalışabilen bireyler yetiştirmektir. Programın vizyonu, öğrencilere etik değerler ve gerekli bilgileri kazandırmaktır.

Bu programda, günümüzün hızlı değişim gösteren işletmelerinin ihtiyaç duyduğu bireylerin yönetsel rollerinin, sorumluluklarının ve yeteneklerinin geliştirilmesi temel hedefinin yanında, öğrencilerin finansal muhasebe, temel iletişim becerileri, ticaret hukuku, genel bankacılık bilgileri, genel sigortacılık bilgileri, temel bankacılık hizmetleri, temel sigortacılık hizmetleri, banka ve sigorta muhasebesi, banka ve sigorta hukuku, temel kredi bilgileri, hizmet pazarlaması, fon yönetimi, risk yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, bankacılıkta bilgisayar uygulamaları konularında etkin bir yetkinlik derecesine ulaşmaları amaçlanmaktadır.

Bankacılık ve sigortacılık programından mezun olan öğrenciler bankaların merkez departmanlarında ve şubelerinde, sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin merkez departmanlarında ve acentelerinde ve reasürans şirketlerinde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar. Bunun yanında, sermaye piyasası aracı kurumları, factoring ve leasing şirketleri gibi finansal kuruluşlarda ve işletmelerin finans ve muhasebe departmanlarında çalışabilirler.

Eğitim ve Öğretim Modeli

4 Yarıyıl yüz yüze eğitim ve 30 iş günü zorunlu staj şeklindedir.

Öğrenim Ücreti

Yasal öğrenim süresi sonuna kadar (4 yarıyıl) katkı payı ve öğrenim ücreti bulunmamaktadır.

Dikey Geçiş Olanakları

Mezunlarımızın Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile tercih yapılabileceği Lisans Programları; Aktüerya Bilimleri, Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, Finans ve Bankacılık, İktisat, İşletme, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İşletme Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Yönetim Bilişim Sistemleri şeklindedir.

Yükseköğretim Programının Bağlı Bulunduğu Birimin Yeri

Programımız Burdur’un Ağlasun İlçesinde yer alan Ağlasun Meslek Yüksekokuluna bağlıdır.

Eğitim ve Öğretimin Nerede Gerçekleştirileceği

Eğitim ve Öğretim Ağlasun Meslek Yüksekokulu Hizmet binasında gerçekleştirilmektedir.

Hazırlık Sınıfı

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanmamaktadır.

Program Akreditasyonları

Bankacılık ve Sigortacılık Programı, MEDEK (Mesleki Eğitim Akreditasyon Kurulu) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 01.01.2025-31.12.2026 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Akreditasyon almaya hak kazanmıştır.

Yurt
  • İlçede Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurt bulunmamaktadır. Ancak öğrencilerimizin konaklayabileceği çok sayıda özel apart ve pansiyon bulunmaktadır.
Kabul Koşulları

Bankacılık ve Sigortacılık programının kabul koşulu, lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve  Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilgili alanından yeterli puanı alabilmektir. Ayrıca Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile de öğrenci kabulü sağlanmaktadır. Bölümüze belirli şartları sağlamak kaydıyla kontenjan ölçüsünde yatay geçişle öğrenci kabulü de sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin kabul aşamalarında ilgili birimlerimiz, danışman hocalarımız ve Yüksekokul yönetimimiz süreç yönetimi sağlamakta ve web sitemiz yoluyla aday öğrencilerimize bilgilendirmeler gerçekleştirilmektedir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için programda yer alan ve toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca zorunlu 30 iş günü staj faaliyetinin başarılı bir şekilde yerine getirilmesi ve bölüm onayının alınması gerekmektedir. Gerekli şartları sağlayan öğrencilerimiz, ilgili birimlerimiz, danışman hocalarımız ve ilgili komisyonun alacağı kararlarla mezun olabilmektedir. İlgili süreç yönetimi de web sayfamızda mevcut olup öğrencilerimiz bu konuda eksiksiz bilgilendirilmektedir

Program Misyonu

İş dünyasının sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte bankacılık ve sigortacılık alanında ilgili kavramlara haiz, teorik bilginin yanında banka, acente gibi kuruluşlarda uygulama alanı becerisine sahip ara elemanlar yetiştirmektedir.

Programın Vizyonu

Finans, Bankacılık ve Sigortacılık sektörünün beklentilerine ve koşullarına uygun bir anlayışla kaliteli ve çağdaş eğitim veren, etik ve kültürel değerleri benimsemiş ve sosyal bilinci yüksek bireyler yetiştirerek alanında öncü bir bölüm olmaktır.

Programın Değerleri

Yenilikçi, girişimci, araştırma odaklı ve etik değerleri benimseyerek iletişimi yüksek ve işbirliğini artıran bir bölüm olmaktır.

-Değişen işgücü ihtiyacına yanıt verilebilecek donanıma sahip olan,
-Yüksek mesleki bilgi ve tecrübeye sahip,
-Yenilikçi, sosyal sorumluluk sahibi ve insiyatif alabilen,
-Sektör tarafından istenen niteliklere sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Amaçları

Eğitim türü örgündür. Bunun yanında belirli dersler uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmektedir. Programın ana amacı, finans sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma ve iletişim becerilerine sahip, nitelikli “Finans-Banka Meslek Elemanı” yetiştirmektir. Bankacılık ve Sigortacılık Programı'nın amaçları;-Finans, Bankacılık ve Sigortacılık kavramları ile ilgili mesleki gelişmeleri takip eden,

-Değişen işgücü ihtiyacına yanıt verilebilecek donanıma sahip olan,
-Yüksek mesleki bilgi ve tecrübeye sahip,
-Yenilikçi, sosyal sorumluluk sahibi ve insiyatif alabilen,
-Sektör tarafından istenen niteliklere sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Hedefleri

Bankacılık ve Sigortacılık Programı, disiplinler arası ilişki kurabilen, analitik düşünce yeteneğine sahip, girişimcilik ruhu kazanmış, değişen dünya koşullarına uyumlu, insan haklarına saygılı, milli ve toplumsal menfaatleri ön planda tutan nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedef edinmiştir. Programa ait hedefler aşağıda mevcuttur.

-Finansal Okuryazarlık düzeyi yüksek bireyler yetiştirmek.

-Alanıyla alakalı hukuk bilgisi ve mevzuata hakim kişiler mezun etmek.

-Bilgisayar bilgisine sahip olabilmek amacıyla gerekli altyapıyı kurmak.

-Öğrencilerimizin yabancı dil bilgisini geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmek.

-Tercih edilebilir yapı kurmak.

Anahtar Yetkinlikler

-Finansal Okuryazarlık düzeyinin yüksek olması.

-Alanıyla alakalı hukuk bilgisine ve mevzuata hakim olunması.

-Bilgisayar ve yabancı dil bilgisinin geliştirilmesi.

-Mezuniyet sonrası iş bulabilecek donanıma sahip olunması.

-Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin farkında olunması.

-Alan bilgisi yanında kültürel ve sosyal aktiviteler ile sosyal sorumluluk projelerine önem verilmesi.

-Yüksekokul misyon, vizyon, amaç, hedef ve değerlerinin benimsenmesi.

-Sektörde iş bulma imkânına sahip olabilecek bilgi ve tecrübenin kazanılması.

-SEGEM, SPL Lisanslama gibi belgeleri alabilecek bilgiye sahip olunması.

-Finansal kurumların tanınması ve işleyişin bilinmesi.

Erasmus Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Batuhan MEDETOĞLU

bmedetoglu@mehmetakif.edu.tr

Detaylı bilgi ve eğitim tarihleri için; https://iro.mehmetakif.edu.tr/icerik/31/104/erasmus

Yükseköğretim Öğrenci ve Personelinin Öğrenme Hareketliliği 

Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Ana Eylemi (Key Action 1, KA1) altında yer alan bu faaliyet ile yükseköğretim öğrenci ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yüksek öğrenimine devam eden kişilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırmaya, eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırmaya; yükseköğretim personelinin ise, iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini artırmaya yönelik olarak aşağıdaki faaliyetler desteklenmektedir:

Öğrenci Hareketliliği: Üniversite öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapmaları

Personel Hareketliliği: Yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin veya işletmelerde görevli bir personelin yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine veya yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari tüm personelinin yurtdışında bir kuruluşta mesleki gelişimlerine yönelik bir kursa/eğitime katılmaları (konferanslar hariç) ya da işbaşı eğitimi/izleme yapmaları.

Program Yeterlilikleri
Bankacılık ve Sigortacılık Protokolleri

Program ile Altınsoy Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. ve İdeal Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. arasında iş birliği protokolü bulunmaktadır.

Bölüm Danışma Kurulu